Wat is narutomaki en hoe is het ontstaan

Wij hebben het allemaal wel eens voorbij zien komen maar wat is een Narutomaki en hoe is deze ontstaan? Wij nemen je mee is het bijzondere verhaal van deze ramen noodles topping.

In de Japanse keuken worden kamaboko wel vaker gebruikt. Dit zijn viskoekjes (eigenlijk eerder cake) die lijken op surimi. De structuur is wat dichter en steviger. Het heeft een milde vissmaak en de kleuren worden toegevoegd aan het mengsel om het er wat leuker uit te laten zien. De ingredienten zijn vaak simpel. Het bestaat uit vis (zonder graten), eiwit en zout. Dit wordt vervolgens gegaard zodat je zonder al te veel moeite die aan een gerecht kan toevoegen. Door de milde smaak is het makkelijk toe te voegen aan allerlei soorten gerechten.

Normaal worden deze gemaakt in redelijk normale vormen en maten hoewel het ook wel voorkomt dat er bijzondere vormen worden gemaakt. Dat kunnen bloemetjes zijn, teksten of diertjes zoals vis. Zo ook een draaikolk vernoemd naar de draaikolken uit de Straat van Naruto.

Nu zul je denken, dat is bijzonder, wie komt er op het idee om kamaboko te maken in de vorm van deze draaikolkjes. De oorsprong van deze vorm is niet heel duidelijk. Wat wij wel weten is dat in geschriften van de 19de eeuw er wordt verwezen naar Narutomaki alszijnde een bestaande vorm van kamaboko. Daaruit maken wij op dat deze vorm van kamaboko al eerder is ontwikkeld alleen wanneer is niet duidelijk. Het werd in dit tijd vooral gebruikt als topping voor Soba Noodles. De bekendheid in Japan kwam pas toen de Narutomaki werd gebruikt voor Ramen Noodles.

Op zich is de naam op zich niet zo mysterieus als de oorsprong. In het zuiden van Japan is een klein kanaal aan water tussen Awaji eiland en Shikoku wat de Naruto Straat heet. Dit kanaal is met een 1,3 km erg smal te noemen. Door de werking van vloed komt er 2 keer per dag een sterke stroming door dit kanaal. Deze stroming zorgt er weer voor dat er enorme water kolken ontstaan. Het is niet ongebruikelijk dat deze waterkolken een doorsnede hebben van bijna 20 meter en daarmee goed zichtbaar zijn. De kamaboko zijn op dit natuurgeweld geinspireerd.

Al eens eerder van Naruto gehoord?

Dat zou inderdaad zomaar kunnen en niet als een voedsel soort. In 1997 kwam er een manga / anime serie uit genaamd Naruto welke gaat over de avonturen van een jonge ninja die als droom heeft de leider van zijn dorp te worden. Deze serie was direct een succes in Japan en is de 4de meest verkochte manga serie daar in de geschiedenis van Japan. Ondanks dat de hoofdrolspeler van de serie Naruto heet, heeft de serie erg weinig met Narutomaki te maken. Het verhaal achter de naam komt voort van het feit dat de maker van deze serie (Masashi Kishimoto) de hoofdrolspeler heeft gemaakt tijdens het eten van Ramen Noodles. Het originele verhaal zou Naruto graag eigenaar worden van een Ramen shop extra is dit later aangepast naar een Ninja achtergrond. De naam van het karakter verwijst er echter nog steeds naar. En daarnaast zien wij Naruto in de serie overigens nog een grote hoeveelheid ramen eten!

Zelf Naruto maki maken? Check dan deze video:

Eindelijk weet je nu wat Naturomaki is en hoe het is ontstaan. Wil je meer weten over de toppings voor op de Ramen Noodles? Kijk dan ook eens op onze toppings pagina.

Share Button