Naast heerlijke bouillon en lekker noodles zijn de toppings natuurlijk ook belangrijk bij ramen. Toppings zijn de manier om er helemaal een smulfeestje van te maken die naast buikvullend ook voedzaam zijn. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het kan als topping gebruikt worden boven op je noodles in de heerlijk dampende bouillon. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte toppings als inspiratie voor je eigen creaties.
Boter
Boter wordt voornamelijk gebruikt om ramen romiger te maken. In Nederland heb ik het als topping nog nooit gezien maar ik kan mij voorstellen dat ze het wel toevoegen aan een bouillon.
Beni-shoga
Dit is een gepekelde gember in Japanse pruimazijn. Wie regelmatig sushi eet zal deze gember al wel eens zijn tegen gekomen. Bij ramen zie je ze vaak als kleine reepjes terwijl bij sushi gemaakt wordt van plakjes.
Char sui
Het betreft hier geroosterd varkensspek. Deze topping komt verschrikkelijk veel voor vanwege de eenvoud en heerlijke aanvullende smaak voor de diverse bouillons. In deze vorm is het varkensspek (speklap lijkt hier erg veel op maar is iets dikker) heel licht gebakken waardoor het stuk vlees super zacht en mals wordt waardoor het lijkt alsof het in je mond smelt. Onder de toppings zie je Char sui misschien nog wel het meest voorkomen in een ramen noodles soep. Het is makkelijk voor te bereiden en warmt snel op in de bouillon. Los van het feit dat het een mooi stukje voeding is die vult maar ook een geweldig mondgevoel geeft. Als het goed is bereid dan smelt het bijna in je mond.
Kakuni
Hier spreekt met over hetzelfde als Char sui echter is het vlees hier gestoofd. Dit zorgt helemaal van een super zacht stukje vlees bij je ramen.
Kamaboko
Dit zijn zogenaamde “fish cakes” bij ons vergelijkbaar met surimi.
Karanegi
Dezelfde topping als Negi (lente-ui) echter de ringetjes worden gecombineerd met chili olie en vaak geserveerd bij miso ramen.
Kikurage
In het Nederlandse heet dit Judasoor en is een zwam soort die met name in de Aziatische keuken veel wordt gebruikt om extra tekstuur aan te brengen in een gerecht. Qua smaak mag je er niet heel veel van verwachten.
Mais
Simpel maar effectief. Mais geeft een zoete smaak als tegenhanger van bijvoorbeeld shio of shoyu ramen. Ze zijn er ook te krijgen in extra crunchy maar ook als kleine mais kolfjes. Bijna altijd een succes want ze zijn lekker en makkelijk te gebruiken.
Menma
Dit zijn jonge bamboe scheuten die in een zoutoplossing worden gefermenteerd waardoor zij een diepe complexe smaak krijgen. Daarna worden ze in dashi op smaak gebracht. De structuur van bamboe is een beetje knapperig ondanks dat deze lange tijd in vocht heeft gestaan. Bij een goede ramen-ya zullen ze dit voor de gasten doen. Bij de gemiddelde toko vind je waarschijnlijk alleen ongefermenteerde bamboe in water of gefermenteerde bamboe zonder dashi. Houdt daar dus rekening mee.
Moyashi
Tauge, een veel gebruikte topping op nagenoeg alle ramen noodles. Het wordt veel gebruikt om een beetje zoetige smaak en wat knapperigheid toe te voegen aan ramen. Deze kunnen zowel rauw als gekookte zijn toegevoegd aan de ramen.
Naruto maki
Ook dit is een kamaboko (surimi) soort die terug komt in ramen. Grappig is om te weten dat deze vorm van kamaboko bekend is geworden door de manga Naruto waarin de hoofdpersoon waarna de manga is vernoemd dol is op ramen noodles met een, jawel, naruto maki erop. De reden waarom de kamaboko vernoemd is naar Naruto heeft te maken met de draaikolkjes die in de straat van Naruto voorkomen. Bij deze straat (water tussen 2 eilanden in) komen door de stroming een soort draaikolken voor, daar zou deze kamaboko door geinspireerd zijn.
Negi
De groene ringetjes om de gemiddelde ramen overal te wereld. Het gaat hier over het algemeen om lente-ui maar het kan ook voorkomen dat het een prei soort is die gebruikt wordt.
Tamago
Het klassieke eitje dat je veelvuldig ziet terug komen bij je ramen. Deze kan in elke vorm terug komen, toch zien wij dat de voorkeur uitgaat naar een zacht gekookt ei die is gemarmerd in sojasaus waardoor het een lekkere smaak en mooi bruine kleur krijgt. Dit is echter best een kunst om goed te doen en daarom zie je vaak dat men een normaal zacht gekookte ei gebruikt.
Zeewier
Diverse soorten zeewieren worden gebruikt om ramen op smaak te brengen. Denk hierbij aan nori en wakame die veel gebruikt worden. Dit kan zijn in de bouillon om dashi te maken maar ook als een topping zoals een lekker geroosterd velletje nori. Zeewier wordt in de Nederlandse restaurants nog weinig gebruikt als toppings maar begint haar weg naar de ramen noodles wel te vinden. Gelukkig maar want het is een bijzondere smaak die ook nog bijzonder gezond is.