Wat is ramen noodle soep en welke soorten zijn er?

Als men spreekt over Ramen (in Japans geschreven als ラーメン) dan wordt hier een noodle soep mee bedoeld die van oorsprong uit China naar Japan is overgewaaid en met name de laatste 50 jaar verschillende soorten in populairiteit toeneemt. Dit komt omdat Ramen in Japan erg goedkoop was en nagenoeg overal werd verkocht. In Japan kun je Ramen restaurants (ook wel ramen-ya genoemd) bijna op elke hoek van de straat vinden waarbij elk restaurant een eigen lokale variatie heeft op het concept.

Ramen bestaat ruwweg uit 3 elementen.

  1. Bouillon
  2. Noodles
  3. Toppings

Door een combinatie van de 3 te maken zijn er eindeloos veel mogelijkheden. Op deze pagina leggen wij de bekendste soorten uit zodat je bij je bezoek aan een ramen-ya in Nederland direct begrijp wat je te wachten staan.

Diverse soorten en type ramen

soorten ramen noodle soep tonskotsuTonkotsu

Een van de belangrijkste elementen van een kom ramen is de bouillon. De bouillon bepaalt in grote mate de smaak van het gerecht en mag daarom niet onderschat worden. Tonkotsu ramen is een van de meest populaire soort ramen. De tonkotsu bouillon is vanuit traditie een veel gemaakte bouillon waarbij varkensvlees en varkensbotten tussen de 8 en 12 uur gekookt worden. Ondanks dat het te lang komen van een bouillon vaak smaken kapot maakt zorgt het lang komen van een bouillon weer voor een tegenovergesteld effect. Er komen dan namelijk weer smaken vrij die je anders nooit zou krijgen namelijk het merg van de botten. Dit lange koken geeft een heerlijke zoutige smaak en een mooie romige structuur. De smaak van tonkotsu kent een aantal variaties, het kan licht en vloeibaar zijn of een zware smaak en dik van structuur. Tonkotsu ramen is oorspronkelijk ontstaan in de stad Kurume in de prefectuur Fukuoka (Japan). In het verleden (en tegenwoordig nog steeds in sommige restaurants) werd tonkotsu ook wel hakata genoegd, vernoemd naar het historisch centrum van Fukuoka. In die tijd werden de ramen met name geserveerd aan arbeiders die hierin een makkelijke, snelle en goedkope lunch zagen. Het woord tonkotsu bestaat eigenlijk uit 2 japanse karakters namelijk “ton” wat ook wel varken betekent en “kotsu” wat botten betekent. Vaak zijn de noodles in tonkotsu vrij dun met daarop een plak char sui, gesneden lente ui, een zacht gekookt ei en soms wat bamboo scheuten. Onder de verschillende soorten ramen noodle soep wordt dit wel gezien als iets heel bijzonders. Zeker iets om een keer te proberen.

soorten ramen noodle soep shioShio

Deze ramen soort is er een die in de basis zoutig van smaak is en wordt gezien als een van de oudste soorten bouillon die gebruikt wordt. Shio betekent letterlijk zout en zeezout wordt gezien als de oudste manier om ramen te kruiden. De basis van een shio bouillon bestaat vaak uit kip of varken en je herkent deze door een meer dan normale zoute smaak en de heldere gele kleur van de bouillon. Vaak wordt een shio ramen ook gecombineerd met verschillende zeewieren en combineert het ook goed met vis maar ook met groenten. De shio ramen zijn met namelijk populair in het Hokkaido prefectuur met name in Hakodate in het zuiden. Dit komt met name doordat de eetcultuur daar sterk beinvloed is door de Chinese eetcultuur waar de ramen oorsprokelijk vandaan komen. Hier wordt zout gebruikt om de noodle soep op smaak te brengen. Wel zijn de japanse shio ramen uit Hakodate een stuk lichter en milder vergeleken met de Chinese noodle soep varianten. Dit komt vermoedelijk doordat het klimaat in Japan wat milder is en daardoor de ramen ook meer daarop is afgestemd. Vaak is de shio ramen licht van smaak en niet te overheersend. Dit wordt bereikt door het koken van kippenbotten en wat zeevruchten/dieren/vissen zoals sardientjes, bonito vlokken of dashi bouillon, hierdoor krijg je een vrij transparante bouillon die deze ramen zo uniek maakt.

soorten ramen noodle soep shoyuShoyu

Vaak kan je een ramen al herkennen aan de kleur. Shoyu ramen wordt gemaakt met sojasaus waardoor de bouillon over het algemeen transparant blijft en een iets bruinere kleur krijgt. Het komt vaak voor dat shoyu ramen meer gekrulde noodles hebben. De combinatie van vlees- of groentebouillon geeft deze ramen een heerlijke uitgesproken smaak krijgt. Als je in Tokyo bent zal je merken dat shoyu ramen daar erg vaak voor komt. De bouillon wordt vaak naast met soja ook gemaakt met varkens- of runderbotten om deze op smaak te brengen. Shoyu ramen worden in centraal Japan veel gegeten en dat heeft ook weer te maken met de oorsprong van sojasaus. Deze wordt namelijk met name in de Kanto regio gemaakt (specifiek Yokohama). Van oorsprong wordt shoyu ramen vaak gecombineerd met gebakken kip en/of zeevruchten maar de variaties kunnen tegenwoordig behoorlijk uit een lopen afhankelijk van de grillen van de chef die het maakt. Zo kun je bijvoorbeeld ook romige tonkotsu ramen tegen komen die op smaak zijn gebracht met soja. Deze ramen komt heel veel voor en heeft vaak een diepe uitgesproken smaak van de sojasaus.

Miso

Miso ramen wordt gezien als een van de jongste variaties op ramen noodles die is ontwikkeld in Hokkaido in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Vergeleken met alle andere ramen is deze ramen soep geheel Japans. Miso heeft een zoete, nootachtige smaak (hoog umami gehalte) en de bouillon is vaak dikker dan bij de andere variaties ramen. Ook worden er vaak iets dikkere noodles gebruikt zodat deze de bouillon goed kunnen dragen. Miso ramen wordt ook gezien als een meer robuuste soep die vaak gepaard gaat met meer robuuste toppings zoals gebakken buikspek, tauge en geroosterde mais. Het wordt met name gezien als een soep die tijdens herfst weer gegeten wordt vanwege de zwaardere ingredienten en smaken. Ondanks dat het een “jonge” ramen variatie is komt deze wel nagenoeg in heel Japan voor. Een leuk weetje is dat restaurants in Japan vaak hun eigen huis gemaakte miso gebruiken om een dergelijke ramen te maken. De recepten lopen daarom erg uiteen waarbij ook gebruik gemaakt wordt van diverse soorten miso’s. Zo heb je bijvoorbeeld gebakken miso, rode, witte, sojabonen miso en rijst miso.

Tan tan men

Deze bouillon is wellicht nog wel een van de meest afwijkende ramen tot dusver. Tan tan men ramen wordt gemaakt met gehakt in een pittige en romige bouillon op basis van sojamelk met chili olie en sesam pasta en/of pindakaas. Het is bedoeld als een echt pittige variant op de andere ramen noodles die zijn eigen unieke karakter meebrengt. Deze ramen is geinspireerd op de Chinese tegenhanger genaamd Sichuan Dan Dan noodle. Dit gerecht wordt echter zonder bouillon geserveerd.

 

Tsukemen

Onder de verschillende soorten ramen noodle soep is deze toch wel wat anders. Deze ramen variatie wordt anders gegeten dan de standaard ramen soepen. Dit gerecht eet men met losse droge noodles die vervolgens in een aparte bouillon gedoopt worden om vervolgens op te eten. De bouillon voor deze ramen is over het algemeen een stuk dikker zodat deze goed aan de noodles blijft plakken. Ook is de smaak van de bouillon meer uitgesproken en karaktervol, ideaal dus om mee te dippen. De noodles zijn vaak gemiddeld van dikte en kunnen zowel koud als warm geserveerd worden. Ook wordt er vaak een zogenaamde soup wari bij geserveerd om naar smaak de bouillon te verdunnen.

Tokyo Ramen

Deze ramen is een traditionele vorm ramen waarbij shoyu ramen als basis wordt genomen waarbij de bouillon gemaakt is van kippenbotten met gedroogde sardientjes en groenten. De noodles die voor deze stijl gebruikt worden zijn gemiddeld van dikte en een beetje krullerig.

Hakata ramen

Zoals de naam doet geloven komt deze variatie uit de regio Hakata en is een tonkotsu bouillon met behoorlijk dunne rechte noodles die wat aan de taaie kant zijn zodat ze langere tijd in de bouillon kunnen blijven.

Sapporo ramen

Deze ramen is een van Japan’s 3 bekendste regionale recepten. De basis voor de bouillon is tonkotsu maar in tegenstelling tot Hakata is de bouillon helder en heeft het de smaak van sojasaus, zout en miso. De noodles zijn dik en krullig met als topping aangebakken groente, mais, met miso gebakken gehakt, wakame en boter. Er bestaan variaties op dit gerechte met een hele crab op de ramen. Ondanks dat er steeds meer verschillende soorten ramen noodle soep komen komt niet elke soort voor in Nederland. Deze echter wel. Wij hebben een keten op de kaart staan die ernaar vernoemd is en je raad nooit wat hun specialiteit is 😉

Hokkaido (Hakodate) ramen

Hakodate komt uit de regio Hokkaido en is een ramen met een shio bouillon als basis. Deze ramen wordt ook wel shinasoba genoemd. De bouillon is gemaakt van varkens- en kippenbotten op smaak gemaakt met zout. De bouillon is helder en heeft rechte noodles met en gemiddelde dikte. Als topping wordt vaak char siu, menma, prei, spinazi, mais, fu en narutomaki.

Hokkaido (Asahikawa) ramen

De ramen uit de regio Asahikawa kenmerkt zich door de bouillon gemaakt van zeevruchten, varkens- en kippenbotten op smaak gemaakt met sojasaus. Deze soep is rijk van smaak en is dik van structuur met een kenmerkende laag vet die aan de oppervlakte drijft die ervoor zorgt dat de soep later warm blijft.

Kagoshima ramen

Een ramen variatie welke uit de Kagoshima prefectuur komt wat ligt in het zuiden van Japan. Deze ramen is gebaseerd op een tonkotsu bouillon. De bouillon is een beetje troebel met diverse groenten, gedroogde sardientjes, kelp en gedroogde champignons.

Suggesties?

Heb jij suggesties over andere soorten ramen noodle soep die thuis horen in dit overzicht? Laat het ons dan weten via het contact formulier.

Share Button