Noodles – verschillende soorten voor in de ramen

Verschillende ramen noodles

Er zijn veel verschillende soorten noodles voor in de ramen. Welke noodles zijn er en waar gebruik je ze voor?

Een goede noodle voor soep moet voldoen aan een aantal criteria om te kunnen gebruiken:

  1. Hij moet goed bouillon(smaak) kunnen opnemen bij iedere hap,
  2. Hij mag niet teveel bouillon opnemen,
  3. Hij mag niet uit elkaar vallen tijdens het eten,
  4. Moet de juiste taaiheid bevatten voor een aangenaam mond gevoel tijdens het eten,
  5. En het moet natuurlijk lekker zijn.

Bij ramen zijn er in de Japanse keuken een aantal soorten die hiervoor geschikt zijn en voldoen aan deze criteria.

Verschillende ramen noodles instantRamen

Het noodles type ramen kennen wij van de traditionele ramen noodle soep. Deze ramen zijn vaak dun en een beetje krullerig van structuur. Het is een noodle die gemaakt is van bloem (tarwe) zout, water en kansui (alkaline water). Voordat de ramen worden gemaakt laat men deze eerst rijzen. Als er geen kansui wordt gebruikt spreekt men ook niet van ramen. Ramen noodles zijn specifiek ontwikkeld om niet zompig te worden als deze langere tijd in de bouillon. Hierdoor kan men langer genieten van een mooie stevige noodle die tegelijk zoveel mogelijk bouillon kan dragen. Ondanks dat het niet helemaal duidelijk is wanneer de ramen noodle is ontstaan weet men wel dat rond 1910 er een ramen-ya (ramen restaurant) in Asakusa als eerste ramen verkocht en gebruik maakte van een dergelijk soort noodle voor in de soep. Het gaat hier om het restaurant Rairaiken van de eigenaar Kanichi Ozaki.

Verschillende ramen noodles sobaSoba

Deze noodles worden gemaakt van boekweit maar het komt ook voor dat er een combinatie van tarwe en boekweit bloem gebruikt wordt om deze noodles te maken. Ondanks dat deze noodle er in verschillende maten en vormen is, is deze normaal gesproken een middel grote dikte welke vergelijkbaar is met spaghetti. Tot op de dag van vandaag is het een traditie om tijdens Oudjaarsavond soba noodles te eten. Dit noemt men toshikoshisoba.

 

Verschillende ramen noodles hiyamugiHiyamugi

Deze noodles lijken sterk op de somen en udon noodles maar zitten er qua dikte tussen in maar worden op dezelfde manier gebruikt. Er wordt gezegd dat noodles met een dikte tussen de 1.3 milimeter en 1.7 milimeter in diameter Hiyamugi noodles zijn. Zijn ze dunner dan spreek je van Somen, zijn ze dikker dan spreek je van Udon.

 

Verschillende ramen noodles udonUdon

De Udon noodle is een van de dikste noodles die in Japan wordt gebruikt. Deze noodle is ook gemaakt van bloem (tarwe) en kan op verschillende manier gebruikt worden, warm, koud, als dipnoodle maar ook als soep noodle. Ondanks dat ze vaak in gerechten worden verwerkt worden deze noodles ook wel gewoon zo gegeten met een klein beetje lente-ui en wat kamaboko. Door de dikte van de noodle is deze over het algemeen altijd een beetje taai en veerkrachtig.

Verschillende ramen noodles somenSomen

Deze noodles bestaan uit dunne witte sliertjes gemaakt van tarwe bloem die zo dun worden doordat ze uit elkaar worden getrokken tijdens het maak proces, net zoals spaghetti gemaakt wordt. Somen worden over het algemeen koud geserveerd. In de winter worden ze ook wel eens warm geserveerd en dat noemt men dat nyumen.

 

Verschillende ramen noodles tsukemenTsukemen

Deze noodles zijn eigenlijk niets anders dan ramen noodles die koud worden geserveerd. Ze zijn er in dezelfde variaties als ramen, dus soms wat dikker of dunner. Vaak wordt er wel voor een wat dikkere variant gekozen aangezien ze dan wat meer van de dikkere bouillon kunnen dragen.

 

Verschillende ramen noodles harusameHarusame

Deze noodle is waarschijnlijk de dunste vorm van soep noodles die bij ons nog wel eens bekend is als glas noedels. Het gaat hier om hele dunne glazige noodles welke vaak in salades en stoofpotjes worden gebruikt. Let er wel op dat deze noodles heel snel gaar is en makkelijk uit elkaar valt in soep. Van de verschillende soorten ramen noodles is dit de aller dunste wat zorgt voor een totaal ander mondgevoel.

Share Button